VRSTE VITRAŽEV

http://www.ef-art.net/
 1. SPAJKANI VITRAŽI

Klasični vitraj.

Najstarejši način izdelovanja vitraja je klasična tehnologija (začetek 12. st.). Izdelki so zelo lepi in imajo dolgo življensko dobo. Pri izdelavi umetnik naredi skico in potem karto v polni velikosti. Zatem mojster izreže stekla po obliki, jih vgradi v svinčeni H profil in pritrdi oba konca profila s spajkanjem. Včasih se spajka in profili patinirajo.

Tehnika »Tiffany«.

Za ljudi, kateri želijo imeti v svojih prostorih pravi vitraj, je tehnika »Tiffany« najboljša. Tehnologija izdelovanja je podobna draguljarstvu. Izumitelj te tehnike je Louis Comfort Tiffany (1848- 1933). Pri njem je vitrajna umetnost na novo zaživela. Pri tej tehnologiji mojster izreže vsako steklo po obliki in ga oblepi s samolepilnim bakrenim trakom. Vsi stiki se spojijo z obeh strani. Takšen spoj omogoča izdelovanje težavnih linij in 3d oblik.

 1. BREZŠIVNI VITRAJI

Vitraj iz barvnega stekla je lahko tudi brez spajke in profilov. Imenujemo ga brezšivni.

Matiranje in jedkanje stekla.

So različne vrste te tehnologije matiranja in jedkanja stekla. Za osnovno umetniško jedkanje uporabljamo fluorovodikovo kislino, ki pa je zelo zahtevna, jedka in nevarna zaradi kemikalij. Danes to tehnologijo zelo malo uporabljamo. Ampak vseeno podjetja uporabljajo jedkanje za dekoriranje stekla ter so zato našli bolj enostavne načine tehnologij (npr. pasta in tekočina GlassMat).

Peskano steklo.

Tehnologija peskanega stekla je ena izmed najljubših pri dekoriranju steklenih površin. Osnovana je na mehanični obdelavi stekla  z strojem, ki s pomočjo zraka in peska obdeluje površino. Je  popularna tehnika  pri oblikovanju ogledal.

Fuzija

Izdelki izdelani s to tehnologijo so danes zelo popularni. Za fuzijsko izdelavo potrebujemo peč, v njo položimo stekla, katere potem obdelamo na visokih temperaturah in po različnih programih. Stekla raznih barv se med seboj zlijejo ali spojijo. Beseda fuzija pomeni fiksiranje.


Casting.

Ta tehnologija izhaja iz otoka Murano blizu Benetk. Mojster ulije barvno steklo v kovinske forme in jih prekrije s prozornim steklom čez vso površino. Casting v angleščini pomeni litje. Iz Murana prihaja tudi »millefiori« tehnologija poimenovana po mojstru.

3. EKSPRES VITRAŽI

Uporaba vitrajnih izdelkov je danes zelo široka. Vsem tehnologijam kmalu iznajdejo imitacije. Vendar se pravi izdelki močno razlikujejo od ponaredkov.  Včasih investitorjem čas in denar ne dopuščata izdelave pravih vitrajev in se zato odločijo za hitrejše, cenejše tehnologije, ne glede na njihovo življensko dobo, ki pa ni daljša od 3. let. Cenovno so ugodnejši, seveda če se ne računamo njihove kvalitete. Da se boste lažje odločili za prave izdelke bomo govorili tudi o ekspresnih tehnologijah. Nikakor pa takšna  dela nimajo povezave z visoko umetnostjo izdelave steklenih kompozicij. Imitacija je v vsakem pogledu slabša od originala. Nekatere variante ekspres vitrajev lahko naredite sami doma (lakirani, folija).

Lakirani vitraž.

Tehnologija je lahka. Po obrisu nanesemo barvni lak za steklo po risbi. Ta vitraj ne mara oken in luči, ker  ga zunanji in temperaturni vplivi zelo poškodujejo.

Vitraž iz samolepilne folije.

Na steklo se prilepi obarvana samolepilna folija, ki imitira barvna stekla. Stike pa prekrijemo s samolepilnem trakom, ki imitira spajko. Takšne vitraje lahko uporabljamo v otroških sobah in kuhinjah. Enostavno ga odlepite in očistite in že ga ni več. .

Foto vitraž.

Za foto vitraž mojster uporabi pvc folijo, na katero odtisnejo motiv in jo je tukaj govoričenje o umetnosti nemogoče. Takšni izdelki pa so občutljivi na vodo in kemikalije. Ne uporabljamo jih za prostore s povišano vlažnostjo.


Sestavljeni vitraž

Mojster Dimitrij Bogačov je izumil tehnologijo. Ideja je, da se stekla razrežejo min. na 5 cm in se vstavijo v že narejeno formo polistiren na podobi konstrukcije, ki se pritdijo s toluenom.

Za dodatna pojasnila pokomentirajte in vam z veseljem odgovorimo!

VIR: http://www.ef-art.net/1/post/2013/04/-vrste-vitrajev-vitraev.html

KONTAKT: http://www.ef-art.net/

e-mail: ef.art.atelje@gmail.com

facebook: https://www.facebook.com/pages/Elena-Sigmund-in-EF-art-atelje/

 • Share/Bookmark
Zapisano pod: VITRAŽ | 15.05.2010 | 4 komentarjev »

Lahko pustite komentar, ali uporabite trackback z vaše strani.

4 komentarjev
Komentiraj.

 1. 15.05.2010 ob 19:37, dahvor pravi:

  …zelo lepo !!!

 2. EF art-atelje 15.05.2010 ob 19:39, EF art-atelje pravi:

  hvala :-)

 3. 13.09.2012 ob 11:53, Marjetka pravi:

  Pozdrav! Zanima me, kje lahko dobim samolepilno folijo vitraža za prenovo kapelice ? Hvala.

 4. EF art-atelje 13.09.2012 ob 21:47, EF art-atelje pravi:

  Pozdravljeni. Mi izdelujemo samo prave vitraje, ,,Tiffany”, klasični in fuzijo. Na žalost ne vem kje se kupi samolepilna folija za imitacijo vitraja. Poskusite povprašati pri http://www.glashandel.co.at/
  Lep pozdrav.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !